ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Začátek roku patřil v Plzni tradičně tenistům, hráli o halový titul ČR

REDAKCE

Už počtyřiadvacáté hostila tenisová hala TK Slavia Plzeň na Borech mistrovství České republiky tenistů. Šampionát, který je pravidelně první tuzemskou tenisovou akcí nového roku, ovládl 29letý Marek Michalička z pražské Sparty. Domů si kromě trofeje za titul odvezl i šek na 50 tisíc korun pro vítěze.

„Letošní ročník patřil kvalitou hodně vysoko, na mistrovství startovali pátý a sedmý hráč českého žebříčku. Ale hlavně o sobě dali vědět mladí, talentovaní tenisté. Důkazem je prostějovský David Poljak, který se probojoval až do finále. V minulosti platilo pravidlo, že komu se dařilo v Plzni, dařilo se mu i celou sezonu. Uvidíme, zda se to potvrdí i letos,“ říká Jiří Kovářík, ředitel halového MČR a dlouholetý šéf plzeňského tenisového klubu.

V minulosti předával ocenění za titul i hráčům, kteří se prosadili také ve světového žebříčku – v Plzni triumfovali mimo jiné Jiří Novák (1995),  Bohdan Ulihrach (2007) či Lukáš Rosol (2006, 2010), ve čtyřhře pak wimbledonský vítěz Leoš Friedl (1997). A v přehledu úspěšných finalistů ve dvouhře najdeme i tehdejší členy plzeňské Slavie Jana Havla (1994, 1997), Pavla Říhu (1999) či Radima Žitka (2005).

Na šampionátu se objevila řada mladých tenistů. Troufnete si tipnout, zda se některý z nich v příštích letech dokáže prosadit i na světových okruzích?

Bohužel, z tohoto pohledu je třeba konstatovat, že českému mužskému tenisu v posledních letech trošku ujel vlak. Máme Berdycha, za ním s odstupem Rosola, Veselého, Pavláska... a pak už nic. Ti mladí kluci musí tvrdě pracovat, pokusit se prosadit na challengerech (turnajích nižší kategorie). Pak mají šanci. Ale současný rozdíl mezi českou mužskou a ženskou špičkou je nesrovnatelný.

Dá se to přenést i na současný plzeňský mužský tenis?

Ano. Aktuálně v Plzni není nikdo, kdo by se mohl prosadit výš. Časy, kdy Říha, Havel či Žitko dokázali vyhrát halový šampionát a v českém žebříčku se dostali okolo dvacátého místa, jsou pryč. A těžko říci, kdy se situace změní. I tady platí, že v ženách je kvalita o hodně vyšší.

Pojďme zpět k uplynulému šampionátu v Plzni. Kolik lidí se na něm vůbec organizačně podílí?

Tahle akce má v Plzni tradici a zásluhu na tom má dlouhá léta prakticky stejný organizační tým. Šlape to, každý ví, co má dělat, vzájemně si vypomůžeme. Jádro tvoří šest lidí, na které se nabalují další – letos jsme tady měli 11 rozhodčích plus vrchního sudího, 12 sběračů míčků, zdravotní personál, personál recepce a tak dále. Od roku 1993, kdy mistrovství pořádáme, se výrazně zlepšilo zázemí. Před lety jsme začínali s jednou mobilní buňkou venku, dnes už máme v prostorách tenisové haly kanceláře, bufet i místnost pro tenisty, kde mohou relaxovat. Už teď je jisté, že pokud se rozhodneme jít do příštího ročníku, máme od Českého tenisového svazu zelenou.

S jakým rozpočtem pracujete?

Okolo čtvrt milionu korun, letos to bylo přesně 248 tisíc. Včetně prize money pro nejlepší hráče, na kterých se vyplatilo 140 tisíc korun. Tahle část rozpočtu je zásadně závislá na generálním sponzorovi. Zatím se vystřídali čtyři, uvidíme, jak to bude za rok.

Počtvrté se mistrovství konalo jako Memoriál Jana Záhlavy, skvělého lékaře a významného tenisového funkcionáře. Jak na tuto legendu vzpomínáte vy?

Jan Záhlava je spoluzakladatel tělovýchovné jednoty i tenisového klubu. Člověk, který ho doslova stavěl vlastníma rukama. Dodnes si pamatuji, jak v letech 1969 až 1971 pracoval v montérkách při výstavbě areálu. Stál za stavbou první haly, které dnes říkáme prkenice a výrazně se zasadil i o realizaci současné haly, která šampionát hostí. Honza je ikona plzeňského tenisu. Navíc byl mužem kompromisu, měl rozumné názory a vždy hledal řešení pro všechny, při sporech mezi jednotou a tenisovým klubem brousil hrany a dokázal obě strany uklidnit. Bez něj by plzeňský tenis rozhodně nebyl tam, kde se nachází.

TK Slavia Plzeň je pořadatelem několika celorepublikových turnajů, který z nich bude letos další?

Od 27. února do 1. března hostíme halové mistrovství ČR starších žákyň do 14 let. To je další dlouholetá akce, kterou pořádáme. A v minulosti jí prošly budoucí hvězdy, mimo jiné Nicole Vaidišová, Andrea Hlaváčková nebo Lucie Šafářová. Udržet tenhle šampionát v Plzni, to je naše jasná priorita.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]