ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Z Úlic až na olympiádu! Filip Forejtek je českou nadějí ve sjezdu

REDAKCE

Filip Forejtek

Jak se dostat z Úlic, malé vesničky na severu Plzeňska, až na zimní olympijské hry v alpských disciplínách? Jde to! Cestu ukázal teprve dvacetiletý mladík Filip Forejtek. Student elektrotechnické fakulty v Plzni navíc na únorové olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu nepatřil "jen" do počtu, z pětice českých lyžařů (kromě Forejtka startovali ještě Hudec, Berndt, Zabystřan a Kotzmann) dopadl nejlépe.

"Umístění nejsou super, ale zase to nebyla žádná katastrofa ani zklamání. Že jsem byl nejlepší z Čechů, to potěší, ale větší radost bych měl, kdyby někdo z nás vyhrál a já skončil třeba osmý," skromně hodnotil svá vystoupení Filip Forejtek. V obřím slalomu dojel jednatřicátý, v super-G na 34. místě a cílem sjezdu projel jako osmatřicátý v pořadí. Slalom nedokončil.

Prozraďte, jak se může kluk z Úlic stát výtečným sjezdařem? Vždyť těsně před olympiádou jste v téhle disciplíně získal pátou příčku na juniorském mistrovství světa v Davosu...
Víte, přes zimu žijeme ve Špindlerově Mlýně. Táta dřív také závodil, pak měl i lyžařskou školu a začali jsme se lyžování věnovat spolu. Dělal jsem i jiné sporty, hrál tenis, který jde ale daleko lépe mému bratrovi Jonášovi. Já byl zase lepší na lyžích, chytlo mě to víc.

Je velký problém, že Česko není velká lyžařská velmoc a příliš možností k tréninku tady není?
Na druhou stranu, máme dobrou geografickou polohu. Je to kousek do Rakouska, kde během přípravy trávím většinu času. Tam jsou podmínky ideální. Ale i ve Špindlu, když je dobrá zima, se dá kvalitně potrénovat.

Jak s odstupem času hodnotíte své výsledky na hrách v Jižní Koreji?
Nečekalo se, že bych dojížděl v první desítce nebo v top 15. Na to, abych bojoval o medaile, ještě nemám. Ale zase jsem neviděl ani nějaké výrazné chyby. Škoda sjezdu, protože tréninky se mi tam povedly, ale závod už byl horší. Až na ten slalom, kde jsem vypadl, se mi ostatní jízdy docela povedly, ztráty nebyly tak velké.

Nadchla vás olympijská atmosféra?
Byl jsem na slavnostním zahájení a bylo úplně super, moc jsem si ho užil. Show, proslovy, zapálení ohně... Škoda, že jsem nestihl zakončení, protože jsem musel zrovna odbavovat zavazadla před odletem a stihl bych maximálně posledních dvacet minut. Z ostatních sportů jsem stihl běh na lyžích, biatlonovou štafetu a zápas našich hokejistů s Kanadou o bronz. Bylo mi moc líto, že kluci prohráli, i když ten zápas byl celkově hodně atraktivní a padlo deset gólů.

Celý svět šokovala Ester Ledecká, která jako specialistka snowboardistka triumfovala v super-G. Překvapila i vás?
Ester je skvělá. Že to dopadne takhle, tomu snad nevěřil nikdo. Vždyť předtím skončila nejlépe sedmá ve sjezdu. A teď takový úžasný výsledek. Ve snowboardu se od ní zlato čekalo, ale na lyžích rozhodně ne.

Jaké jsou vaše lyžařské plány do dalších let?
Příští rok bych chtěl na mistrovství světa zaútočit ve sjezdu na první dvacítku. V následujících dvou třech letech bych se měl zlepšovat, aby šla výkonnost nahoru. Mám stále velké rezervy v technice, takže budu hlavně poctivě trénovat a uvidíme, zda to přinese nějaké body ve Světových pohárech.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]