ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Rozhovor s Michalem Dvořákem

REDAKCE

Michal Dvořák

Michal Dvořák je nejen známým plzeňským hokejistou, ale už déle než rok také radním pro oblast podpory podnikání a sportu města Plzně. Za cíl ve své práci si dal mimo jiné rozhýbat Plzeňany, chce dostat víc lidí k rekreačnímu sportování a pohybu. Jak toho dosáhnout i jaké změny chystá město v nejbližší době, odpověděl v následujícím rozhovoru.

Plzeň je známá jako město, kde se daří vrcholovému sportu, jak je na tom rekreační sport?

Máme tu tři druhy sportů na nejvyšší úrovni, což je házená, fotbal a hokej. Nicméně si myslím, že ani podmínky pro rekreační sport v Plzni nejsou špatné. Město se snaží, plánuje různé úpravy, například by mělo vzniknout streetworkoutové hřiště, chystáme akce pro školy, školky. Dělá se dost, ale může to být lepší.

Jaké konkrétní kroky tedy chystáte?

Před pár týdny se nám podařilo schválit koncepci sportu, kterou chceme postupně začít naplňovat a některé z bodů už naplňujeme. Podle mě je nutná propagační kampaň proti obezitě, na rozhýbání dětí v Plzni, bude zaměřená i na jejich rodiče, na handicapované sportovce, prostě na nejširší veřejnost.  Spustíme ji po Novém roce. Druhým krokem, který může pomoci, je olympijský park, jenž vybudujeme v létě 2016 u příležitosti letní olympiády v Rio de Janeiro. Jeho součástí bude mimo jiné náborová kampaň, děti si budou moci vyzkoušet různé druhy sportů.

Zmínil jste koncepci sportu, co ještě přinese?

Pracovali jsme na ní spolu s odborníky, sportovními kluby a dalšími subjekty zhruba rok. Mezi zásadní cíle sportovní politiky města by měl patřit vznik sportovních akademií, dále vybudování dvou až tří hal, které mají oficiální rozměry na florbal, badminton, házenou. Chceme také doplnit sportovní školní infrastrukturu, protože máme absolutní nedostatek tělocvičen, které by vyhovovaly danému počtu žáků. Hřiště u škol jsou v pořádku, ale na to, co v zimě a kam se sporty, které se nedají hrát venku, jsme trochu zapomněli. Doufám také, že se podaří spolu s městskými obvody rozjet projekt grantového programu, z něhož chceme financovat opravy sportovní infrastruktury menších sportovních subjektů. Tím zlepšíme podmínky pro všeobecný sport.

Jaký by byl optimální stav v oblasti sportu v Plzni, jaké je Vaše přání?

Mým největším přáním a cílem je nebýt poslední v průzkumech, co se týká zdatnosti a hybnosti dětí. Myslím si, že si Plzeňský kraj zaslouží být někde na prvních příčkách, protože jsem přesvědčen, že děti jsou šikovné, máme tu i hodně vrcholových sportovců, které jim mohou jít příkladem. Chci rozhýbat děti, je to ale hodně o rodičích, o jejich přístupu, aby vzali děti za ruku a věnovali se jim, a právě i tento přístup chceme změnit. Nejde mi o to, aby byl z každého vrcholový sportovec, ale s fyzickým zdravím přichází to duševní, a to je důležité. Když se děti budou scházet ve sportovních klubech, dá se předejít sociálně-patologickým jevům, je to prevence před kriminalitou, drogami.

 

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]