ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Po finále jsme byli zklamaní, ale i tak je stříbro úspěch, tvrdí házenkář Jan Blecha

REDAKCE

Když mu bylo pět let, sledoval svého otce Adolfa, jak s tehdejším týmem Kovopetrolu slaví extraligové házenkářské zlato, o rok později pak další. Stejně jako u bratrů Tonarů bylo jasné, že také Jan Blecha se vydá v tátových stopách a jeho sportovní život naplní házená. Povedlo se, teď už může navíc doma otce popichovat, že ho předčil. Blecha mladší totiž s Talentem Robstav-M.A.T. Plzeň vybojoval v letech 2014-2016 mistrovský hattrick, v letošní sezoně navíc přidal stříbro. 

"V Plzni jsem od žáčků, poznal jsem spoustu skvělých trenérů. Martin Šetlík si mě pak vytáhl z dorostu do mužů, vybojovali jsme tři tituly. S touhle štací jsem maximálně spokojený," říká 24letý Jan Blecha, který v červnu úspěšně dokončil i studium na Pedagogické fakultě.

Po stříbrné sezoně se ale s Talentem loučí. Přestupuje do pražské Dukly, týmu tradičního plzeňského rivala. Právě s Duklou prohrál Talent finálovou sérii a pro Blechu tak musela mít pikantní příchuť.

Bylo složité hrát finále proti klubu, do kterého přestupujete?

Na to jsem vůbec nemyslel, nijak mě to nesvazovalo. Do konce června jsem byl v Plzni a soustředil se maximálně na to, abychom ve finále uspěli. Strašně mě mrzí, že jsme tu sérii nezvládli. I proto, že Dukla nebyla lepší než my, nepředvedla víc, než jsme čekali. Ale my jsme udělali daleko více chyb. Po finále mě to hodně štvalo a byl jsem z toho špatný.

Myslíte, že s odstupem času to stříbro oceníte?

To zase ano, druhé místo je krásné! Není to ta zlatá třešnička, ale beru ho. Během té sezony nás postihlo strašně zdravotních komplikací, nevyhnuly se ani mně. Hlavně v zimě jsme sestavu hodně lepili. Z tohoto pohledu je stříbro jednoznačně úspěch.

Proč jste se rozhodl po letech v Plzni pro přestup do Dukly?

Jsem tady odmalička a cítil jsem, že změna mi může prospět. Hlavní motiv je ten, že v Dukle vidím větší perspektivu hrát pravidelně. Měl bych tam na levém křídle nahradit Milana Kotrče, který odchází do Německa. Léta patří k extraligové špičce, střílel góly, byl to tahoun týmu. Pro mě je to velká výzva, i když jsem si dobře vědom, že pozice to bude těžká.

Budete v Praze i bydlet?

Přes týden asi ano, ale počítám, že o víkendu se na den či na dva domů do Plzně dostanu. Ale nechci předbíhat, uvidíme, jak to bude vypadat v praxi. V Praze se mám hlásit 19. července, kdy začíná letní příprava.

Vaší přítelkyní je dcera Martina Šafránka, jednoho z majitelů plzeňského klubu. Bylo složité mu oznámit, že tým opouštíte?

Bylo to hodně složité, ale na našem vztahu se naštěstí nic nezměnilo, zůstal dobrý. Chápu, že to vnímal z pozice jednoho z majitelů klubu, ale věřím, že mě pochopil.

Zahraniční angažmá vás nelákalo?

V lednu jsem byl na testech v Coburgu, který nyní opouští německou bundesligu. I když ty tréninky z pohledu mého i jejich trenéra proběhly nadmíru dobře, hledali typově trošku jiného hráče. Takže z toho sešlo. V extralize o mě projevila zájem ještě Karviná, ale když se ozvala Dukla, už jsem jednal jen s ní. Ale sám jsem zvědavý, jaké to bude v příští sezoně přijet do Plzně...

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]