ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Japonský mistr aikido navštívil plzeňskou radnici

REDAKCE


Ve středu 15. listopadu 2017 přijal na plzeňské radnici radní pro oblast podpory podnikání a sportu Petr Chvojka japonského učitele aikido mistra Ichiro Shishiya Shihana. Ten do Plzně přijel na mezinárodní setkání vyznavačů aikido z 15 zemí světa, které se nyní ve městě koná. Slavnostního přijetí se zúčastnil též Jiří Čabrada, vedoucí klubu Aikido Plzeň a prezident Bohemia Aikikai společně s Vilémem Dubničkou, členem klubu Aikido Plzeň a ředitelem semináře Shishiya.

Radní Petr Chvojka se při setkání mistra zajímal především o to, co aikido je, kdy vzniklo. Japonský mistr vysvětlil, že aikido se v Japonsku považuje za součást kultury, kdežto v ostatních zemích je bráno jako sportovní odvětví, ve kterém ovšem není vítěz ani poražený, soupeři se vydávají na společnou cestu. Mistr také prozradil, že v Plzni, kam už jezdí od roku 2002 pravidelně a loni v ní byl dokonce dvakrát, si vždy rád dá zdejší pivo. V Plzni je mnoho oddílů, které se věnují japonským sportům, jsou v ní japonské firmy, jezdí do ní turisté z Japonska. Zástupci klubu Aikido Plzeň společně s mistrem Ichiro Shishiya Shihana se zajímali o možnou podporu ze strany města při vybudování japonského centra v krajské metropoli. „Sport a kultura má v našem městě pevné místo, jsme připraveni o této výzvě diskutovat a na základě informací o zdejším životě japonských spoluobčanů v našem městě daný projekt podpořit,“ seznámil s možnostmi podpory ze strany města Petr Chvojka.

Na závěr setkání se Petr Chvojka Ichiro Shishiya Shihana zeptal, zda i mistr, který dosáhl 7. dan, musí trénovat a popřál mu k jeho životnímu jubileu. Na počest mistra bude uspořádán slavnostní večer v sobotu 18. listopadu v sále Alfa, mezinárodní setkání se konána počest jeho 70. narozenin.

Seminář se uskuteční od  17. listopadu do 19. listopadu na 14. základní škole, akce se koná pod záštitou primátora města Plzně Martina Zrzaveckého. Program zahrnuje třídenní seminář aikido určený pro zájemce všech úrovní, připraveny jsou i dětské tréninky.

Mistr Ichiro Shishiya Shihan se narodil 28. října 1947 v Tokiu, kde vyučuje aikido. Vede semináře v řadě zemí Evropy, Blízkého východu i Asie. Aikido patří mezi nejmladší japonská bojová umění a bylo vytvořeno až v roce 1925. Po technické stránce je považováno za neagresivní systém sebeobrany. Učí, jak efektivně využít své tělo a sílu útočníka v jeho neprospěch. Jedná se o nesoutěžní disciplínu, která harmonicky rozvíjí tělo i ducha. Svým nenásilným pojetím je vhodné pro muže i ženy všech věkových kategorií.

Text: Adriana Jarošová

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]