ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Jednání o dokončení cyklostezky do Starého Plzence pokročila

REDAKCE


Trasa směrem z Plzně - Koterova do Starého Plzence je cyklisty hodně využívána. Těch rekreačních i těch, kteří používají kolo jako dopravní prostředek třeba pro cestu do práce, tam přibývá. Vzrůstá také počet aut na silnicích podél řeky Úslavy, a tak se mnozí cyklisté už několik let ptají, kdy povede z Plzně směrem ke Starému Plzenci nebo ještě dál cyklostezka.

Právě koridor podél řeky Úslavy by byl vhodnou cyklovýpadovkou z Plzně směrem na Brdy. Nyní je tento projekt ve stádiu vyhledávací studie. Ta říká, kudy by plánovaný „brdský cyklopřivaděč“ měl do Spáleného Poříčí vést. Pro cyklisty je potěšující, že plánovaná trasa povede podél řek Úslavy a Bradavy, což představuje nenáročný profil vhodný i třeba pro rodiny s dětmi a seniory na kolech. Na některých úsecích již se obce domlouvají s vlastníky, aby mohly začít projektovat a posléze stavět, jinde se už zabývají projektovou přípravou, aby si mohly požádat o dotaci.

Pro cyklisty z Plzně je ale klíčový úsek do Starého Plzence. Někteří už nyní jezdí z Koterova přes mostek nad Úslavou a dále po polních cestách mezi loukami přes propustek až do části Starého Plzence, která se nazývá Malá Strana. Právě tam, blízko mostu přes Úslavu, by měla budoucí cyklostezka končit. Cesta je ale rozbitá, po dešti v ní bývají louže a bláto, které občas někdo zpevní nasypáním stavební drti. Takový povrch je vhodný za sucha pro cykloturisty, za mokra leda tak pro „bikery“, pro příměstskou cyklistickou dopravu třeba za prací ale nikoliv.

Město Plzeň má svoji část plánované cyklostezky mezi Koterovem a Starým Plzencem již delší dobu připravenou, navazující úsek v katastru Starého Plzence se ale zasekl na neochotě jednoho z majitelů pozemků, ten svůj úsek pro cyklostezku prodat, proto bylo nutné vedení trasy pozměnit. Nyní jsou již k dispozici potřebné souhlasy soukromých vlastníků a Starý Plzenec řeší změnu. Do konce tohoto roku by mělo být připraveno stavební povolení, aby bylo možné požádat o dotaci. Na stavbu stezky v katastru Starého Plzence, který sahá až k dálničnímu mostu, chce navázat Plzeň. Městský obvod Plzeň 2 – Slovany a Starý Plzenec chtějí novou cyklostezku do Starého Plzence připravit společně a společně také zažádat o dotaci. Jen tak může být projekt úspěšný. Stavba by totiž měla vzniknout v katastru dvou obcí, hranice katastrálního území mezi Starým Plzencem a Plzní jsou v místě dálničního mostu. Odtud až k mostku přes Úhlavu by mělo stavět město Plzeň. Pokud bude žádost o dotaci úspěšná a navazující kroky (zejména výběrová řízení) poběží optimálně a bez průtahů, mohla by cyklostezka do Starého Plzence být otevřena koncem příštího roku.

Stezka by měla sloužit nejen rekreaci, ale také k dopravě. Již nyní se lze dostat při řece z Doubravky až do Koterova. Z Koterova lze totiž pokračovat při řece Úslavě přes lávku Pod Kolešovkou až na Božkovský ostrov, kde nedávno vznikl nový úsek cyklostezky i s lávkou. Podél řeky Úslavy lze pak z Božkova dojet přes Lobzy až do Doubravky po plzeňských greenways. I zde je několik nových úseků, například od mostu v Lobzích k lávce u střelnice a u sv. Jiří, kde je nová lávka u soutoku.

Další informace a fotografie k tomuto tématu jsou k dispozici na regionálním informačním portále pro cyklisty www.plzenskonakole.cz.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]