ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit

Dragons

9 členů | TÝM | Hradec Králové

Rozhovor s hlavním trenérem klubu

9.3.2016

Přínášíme vám první článek o týmu amerického fotbalu v Hradci Králové. Rovnou jsme vyzpovídali předsedu klubu a zároveň hlavního trenéra týmu Dragons, který nás zasvětí do týmu. V první řadě Vám chci poděkovat za Váš čas a rovnou přejdu na první otázku.

Můžete nám představit nový tým, oč vlastně jde? 

Jde především o rozvoj nového sportu v Hradci Králové. Americký fotbal sice v minulosti ve městě zaznamenal krátkou historii, ale tým se rozpadl a většina hráčů skončila. Nyní je před námi nová kapitola, nové vedení a nový tým, který, jak doufáme, brzy aktivně promluví do ligových sezón na českých trávnících.
Můžete nám prozradit, co Vás vedlo k založení týmu amerického fotbalu v Hradci Králové?
 Myšlenku založení klubu jsem měl v hlavě jako hradecký patriot už hodně dlouho, ale teprve v letošním roce jsem nalezl časový prostor. Přesto jsem nestál u zrodu jako takového, i když jsem byl jeden z členů zaniklého týmu Warriors před 7 lety. S nápadem a realizací přišla skupina nadšenců, která dnes tvoří zdravé jádro a já se připojil až ke konci loňského roku se svojí vizí Dragons. Ta se zalíbila natolik, že od prosince budujeme tým společně. 

Jaké máte dosavadní zkušenosti s tímto sportem?
 Jak jsem zmínil v předchozí otázce, tak k fotbalu jsem se dostal právě v Hradci! Hledal jsem tehdy něco nového, čemu bych se naplno věnoval a hned po prvním tréninku mě tento sport natolik uchvátil, že zastává po mé rodině nejdůležitější místo v životě. Po rozpadu původního klubu jsem s několika dalšími hráči zamířil do sousedních Pardubic, kde jsem fotbalově vyrostl a začal se tomuto sportu věnovat naplno. Nyní mám za sebou zkušenosti z pražského týmu Lions, jsem dlouholetým fotografem tohoto sportu u nás i v zahraničí a díky svým kontaktům jsem si dokonce mohl zatrénovat v jednom z nejlepších evropských týmů, což pro mě byla neocenitelná zkušenost!

Jak se česká populace dívá na tento zámořský sport, je v ČR populární? 
Dalo by se říci, že asi stále stejně. Protože se mě skoro každý, kdo to nezná, ptá na rugby. To ale vychází spíše z podobné fyzické podstaty těchto dvou úžasných sportů. Upřímně lze ale dodat, že zájem o fotbal v ČR rapidně roste a můžeme se jen těšit na nadcházející roky, kdy se tento trend podle mě nezmění.

Tým je poměrně mladý zrození se datuje ke konci roku 2015. Jak se Vám podařilo sehnat kluky a jak hodnotíte jejich nasazení a docházku? 
Jako u všech amatérských sportů je to jen o morálce hráčů samotných a o jejich přesvědčení, že tento sport je skutečně to pravé, co v životě hledali, i když za to nejsou placeni. Když takový člověk dorazí na trénink, tak už si s jeho docházkou nemusíte dělat starosti. Prostě bude chodit a bude stavět fotbal na první místo. A s radostí musím dodat, že drtivá většina našeho týmu se chová přesně podle tohoto příkladu.

Co musejí zájemci o tento sport udělat, aby se mohli stát součástí týmu, plánujete nějaké nábory?
 Oficiální nábory do týmu probíhají stále v rozmezí zhruba měsíce. Více informací je na oficiální FB stránce týmu, nebo v budoucnu na webu.
(na facebooku Hradec Králové Dragons pozn. Redakce) Každý zájemce ale může dorazit na jakýkoliv trénink. Má to totiž pro nás i pro něj jednu velkou výhodu a tou je individuální přístup, během kterého velmi rychle obě strany poznají, jestli to není krok vedle.

Tréninky máte nyní v hale, jak moc se liší od „venkovního“ fotbalu. Kdy a kam vyběhnete na venkovní hřiště?
Americký fotbal je venku zkrátka úplně jiný, než v hale. Tam jde o fyzičku a techniku. Venku už ale začíná opravdová hra, a pokud jde o mě, tak je to fáze, na kterou jsem se ve fotbalu těšil nejvíc. Od 10.3., tedy trénujeme venku každé úterý a čtvrtek od sedmi večer na všesportovním stadionu v Malšovicích(na lízátkách).

Určitě bude zajímat čtenáře a zájemce o tento sport, kolik to vlastně stojí? Ať už pořízení výstroje, či pronájmy hřišť, co s tím je vlastně vše spojeno?
Žádný sport není zadarmo a i u nás je nutné počítám s náklady. Ať se jedná o výstroj, nebo týmové příspěvky. Naší snahou je postupné snižování této finanční zátěže pro hráče, ale vzhledem k tomu, že jsme nyní na začátku naší cesty, tak to je věc nelehká.

Jedna z posledních otázek. Jakou máte vizi, či cíle s tímto klubem řekněme v horizontu roku, dvou let?
Hlavním cílem je samozřejmě během letošního roku stabilizovat kádr, umožnit co možná největšímu počtu hráčů nabrat zkušenosti u nás i v jiných klubech a v roce 2017 se naplno zařadit do ligy. Do které divize to bude, to bych si zatím nechal pro sebe, ale máme jen ty nejvyšší ambice a podle toho trénujeme.

Co byste vzkázal našim čtenářům?
Velice rád bych všechny zájemce o tento sport pozval na naše budoucí zápasy a akce, které budeme společně pořádat. Věřím, že si tento sport u Vás najde pevné místo v srdci stejně tak, jako si ho našel u nás.

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]