ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Sjezdařskou naději Barboru Zíkovou i další talentované lyžaře přijalo vedení města

REDAKCE

Devadesát procent svého času tráví trénováním na sjezdovkách v Německu a Rakousku, ve škole má stanoven individuální plán a za sezonu stihne i 40 závodů, přičemž poráží soupeřky, které se „na svahu narodily“. Patnáctiletou Barboru Zíkovou, jež patří mezi nejlepší lyžařky ve své věkové kategorii v Evropě, i další úspěšné plzeňské lyžaře z kategorie starších žáků přijali v úterý na radnici primátor města Martin Zrzavecký a radní Michal Dvořák, který má sport ve své gesci. O podmínkách lyžařů, o úspěších i cílech si povídali nejen s Barborou Zíkovou, ale také s mladým sjezdařem Adamem Linhartem a běžkaři Ondřejem a Štěpánem Zunovými a Martinem Kočandrlem i jejich rodiči. Přítomen byl i Robert Varga, místopředseda a člen dozorčí rady Svazu lyžařů České republiky.

„První závody začínají Báře kolem Vánoc a končí v půlce dubna. Musíme trénovat na ledovcích, protože takový povrch jako tam není nikde v Čechách ani jeden den v roce. Musíme tak držet krok se světem,“ uvedl otec Barbory a trenér Petr Zíka. Barbora, jež jezdí za SK Sokol Špičák a Sportclub Zwiesel a při sjezdu už jela i rychlostí 112 kilometrů za hodinu, loni získala 17 medailí, mimo jiné 1. místo v obřím slalomu na mistrovství Německa v Garmisch – Partenkirchenu.

„Je pro nás velká čest přivítat tu mladé talenty. Sport je prevence, budete-li sportovat, získáte návyky, životní náplň a pomáháte tak společnosti,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. „Velký respekt před vámi, před trenéry, rodiči,“ reagoval radní Michal Dvořák.

Velké úspěchy loni zaznamenali i přítomní mladí běžkaři. Podle nich je ale velkým problémem chybějící trať, na které by mohli bez omezení trénovat jízdu na kolečkových lyžích. „To je pro nás největší limit. Přitom v jízdě na kolečkových lyžích se pojede i světový pohár a toto odvětví prochází velkým rozvojem,“ shodli se s tím, že zatím trénují na jedné z cest na severním Plzeňsku. Kvalitní podmínky by jim zajistila trať o délce minimálně 2,5 kilometru s kvalitním asfaltem, ideální by bylo i zázemí, díky tomu by se daly pořádat v Plzni závody v této disciplíně. V hlavní sezoně absolvují běžkaři kolem 15 až 20 závodů, i oni se potýkají s nekvalitními sněhovými podmínkami. „Loni byly tak tragické, že nebylo kde jezdit,“ uvedli. Kromě jednoho letního soustředění v zahraničí loni absolvovali všechna ostatní doma v České republice. Vedle lyží se běžkaři věnují i dalším sportům, například cyklistice nebo přespolním běhům.

„Budu tlačit na to, aby pro vás vznikl 2,5 až tříkilometrový úsek na trénování. Od června budeme mít nový odbor sportu, pokusíme se navýšit podporu i takovým sportovcům, jako jsou lyžaři,“ přislíbil radní Michal Dvořák. Podle primátora dosud směřovala podpora ze strany města hlavně ke kolektivním sportům, nově by mělo jít více právě na individuální sport.

Text: Eva Barborková

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]