ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Kateřina Emmons bude pomáhat českým biatlonistům

REDAKCE

Je maminkou na plný úvazek, s americkým manželem Mattem bývalá sportovní střelkyně Kateřina Emmons vychovává čtyři děti, tři dcery a syna! A přesto se olympijská šampionka z Plzně „upsala“ na další práci. V příští sezoně bude totiž pomáhat českým biatlonistům se střelbou.

„Šéf svazu Jiří Hamza mi volal už v době, kdy jsem čekala nejmladší dcerku Gabrielu Maju. Ale to bylo spíš v nadsázce. Teď jsme se domluvili a já se moc těším,“ říká 34letá Kateřina Emmons, která ukončila aktivní kariéru v roce 2015.

Počkejte, proč to tehdy bylo jen v nadsázce?

Manžel Matt už tenkrát spolupracoval u amerického biatlonu a panu Hamzovi přišlo vtipné, že by každý tým mohl mít svého Emmonse. Tehdy jsme se o tom bavili spíš v teoretické rovině, protože jsem byla těhotná.

Kdy to nabralo vážné obrysy?

Na přelomu roku jsem mluvila s reprezentačním trenérem Ondrou Rybářem. To téma jsme znovu naťukli znovu a řekli si, že až skončí olympijská sezona, sejdeme se. A vymysleli jsme takový formát, který bude přínosný a pro mě zároveň proveditelný. A myslím, že se na to všichni těšíme.

Jak by tedy spolupráce měla vypadat?

Ač bych chtěla, nemůžu s nimi jezdit celou sezonu jako střelecký trenér. Budu s týmem v době, kdy by bylo dobré, abych s ním byla. A uvidíme, jestli budu moct přijet i na některé závody. Taky bude záležet na tom, jak se domluvíme s Mattem, protože oba asi nebudeme moct vyjet, budeme se střídat. Ale největší důraz nyní musíme dát na přípravu, kde se udělá nejvíc práce.

Co na vaši novou práci říkají děti?

Jediná, kdo to opravdu naplno vnímá, je nejstarší Jůlinka, která je strašně nadšená. Sama by se biatlonu ráda věnovala, takže z toho má radost. Momentálně se naplno věnuje příčné flétně, která ji hodně baví. Ale když bude chtít zkusit dělat biatlon, nebude to problém.

Vy sama máte biatlon hodně ráda, co vás na něm přitahuje?

Mě i Matta baví klasické lyžování. Střelba je náš koníček a také něco, čemu jsme se věnovali celý svůj život. Biatlon je spojení těch dvou světů, což je něco fascinujícího. Když někdo dokáže skloubit těžkou fyzickou zátěž s krásou střelby, je naprostá pohádka se na to dívat.

Jak dosáhnout střelecké dokonalosti po fyzické zátěži?

Když máte skvělý základ, hodně to pomáhá i psychice. Když máte natrénováno a víte, že zvládáte střílet za různých situací a jste univerzální střelec, psychicky vám to hodně pomůže. To je jedna z věcí, na které si dám záležet.

Jaká je vlastně vaše osobní motivace pro práci s biatlonisty?

Jde mi o ty sportovce samotné. Aby se dostali na úroveň, na kterou sami chtějí a po které sami touží. Budou mi muset říct své slabiny, já si pak sama udělám obrázek, dáme to dohromady a postupně začneme pracovat na jejich odstranění. Tou osobní motivací je opravdu pouze ta pomoc dosáhnout výsledků, které sami chtějí.

Myslíte, že bývalých sportovních střelců v biatlonu bude přibývat? I Francouzům pomáhá Franck Badiou, Italům zase Nicollo Campriania.

Je to správná cesta. Jsou to dva sporty spojené dohromady a když nemáte v jednom kvalitní základ, závodníci se nechytí. Zároveň ale musíte mít někoho, kdo všechno dá dohromady. Běžecký i střelecký trénink má svá specifika a ta příprava se musí sesynchronizovat, aby dávala smysl.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]