ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Cykloden pro každého otevře cyklistickou sezonu v Plzni

REDAKCE

Město Plzeň letos poprvé oficiálně zahájí cyklistickou sezonu. Na akci, jež cílí na různé skupiny cyklistů, připravilo ve spolupráci s cyklistickými neziskovými organizacemi i sportovními cyklokluby pestrý program. Uskuteční se v neděli 17. dubna ve Škoda sport parku pod vodárnou na Slovanech, v Papírně a ve Štruncových sadech. Cyklisté budou moci z těchto míst vyjet na kole k nově vybudovaným cyklistickým stezkám, vyzkouší jízdu zručnosti, naučí se lépe ovládat své kolo v terénu či se mohou s dětmi vydat na stopovačku na kole. Naučí se také jednoduché opravy bicyklu i zjistí, jak si vypůjčit sdílené kolo. Program je určen všem, kteří přijedou na kole. Na věku účastníka a typu kola nezáleží.

„Jízda na kole spojuje příjemné s užitečným, tedy zdravý pohyb a dopravu šetrnou k životnímu prostředí. Touto akcí chceme ukázat, že v Plzni na kole jezdit lze i přesto, že neleží v rovinatém terénu, jako je například Polabí,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

„Kolo jako sport má velkou výhodu, můžete sportovat sami i s přáteli nebo rodinou, a to hned od dveří vašeho domu. Stačí jen vědět, kudy a kam vyrazit. Nejlepší je se na kole naučit jezdit už v mládí. Kolo dává dětem a mladým, kteří ještě nemají či nemohou řídit auto či motorku, nezávislost, ale učí je také zodpovědnosti a dopravním pravidlům. Proto jsme připravili akce jak pro rodiče či prarodiče s dětmi na kolech, tak i pro dospělé, kterým chceme ukázat, že v Plzni je hodně stezek, po kterých mohou jezdit bezpečně nejen oni, ale i jejich děti. Chceme dostat na kola všechny generace Plzeňanů,“ popsal hlavní cíl akce radní pro oblast sportu Michal Dvořák.

Otevření cyklistické sezony pod názvem Cykloden pro každého nabídne například dětem  stopovačku na kole i možnost projet se po dřevěných lávkách junior bike parku, který slouží pro trénink malých cyklistů. Jízdu po dřevěných lávkách i zatáčkách si mohou ve Škoda sport parku vyzkoušet i dospělí. Jiné provedení takového „pumptracku“ bude čekat na ty zkušenější v Papírně. „Někteří dají možná přednost malé škole jízdy v terénu, která naučí běžné cyklisty, jak se bezpečně pohybovat třeba na rozbitých cestách, či jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem,“ uvedla Radka Žáková, jež se podílí na přípravě programu. Pod jejím vedením se mohou zájemci v 10 hodin vydat na prohlídku nových cyklostezek v Plzni. Odpoledne si pak lidé mohou nechat ve Štruncových sadech zdarma zaregistrovat kolo Městskou policií, předložit musí doklad o jeho koupi a občanský průkaz.

Pro pohyb mezi jednotlivými stanovišti, tedy Škoda sport parkem, Papírnou a Štruncovými sady poslouží stezka podél Radbuzy, která patří k nejstarším cyklostezkám v Plzni.  „A protože účastnický lístek je slosovatelný, bude moci každý, kdo přijede na kole a zúčastní se aspoň jedné akce, získat před závěrečnou cykloexhibicí Pepy Bigase  malý dárek,“ doplnila Radka Žáková.

Na programu se aktivně podílí i neziskové organizace jako jsou Spolek Plzeňsko na kole, který bude ve Škoda sport parku provozovat cykloinfocentrum, ČEMBA, která zaštítila malou školu jízdy v terénu, a iniciativa Plzeň na kole, která bude mít ve Škoda sport parku cyklodílnu. K dispozici bude i cykloinfocentrum pro závodníky. Ve Štruncových sadech Městská policie Plzeň připraví pro děti skákací hrad.

„Výstavbu prvních cyklostezek a lávek přes řeky jsem prosadil v Plzni již v letech 1991 až 1995 a od té doby přibylo obrovské množství nejen rekreačních cyklistů, ale i těch, kteří kolo používají téměř denně pro cesty do školy či do zaměstnání. Používání jízdního kola jako dopravního prostředku ve městě velikosti Plzně může ulevit motorové dopravě a paradoxně ji tak zrychlit,“ řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Podle plzeňské cykloprůvodkyně a editorky portálu plzenskonakole.cz Radky Žákové začíná většina cyklistů na kole jezdit rekreačně. „Právě z těch, kterým se výlety na kole dostaly pod kůži, se stávají dopravní cyklisté, tedy ti, kteří používají kolo i na běžné cesty po městě. Mnohé z nich stačí přitom zpočátku jen trochu postrčit, tedy ukázat jim možnosti či dát vhodné informace. A právě to má Cykloden pro každého plzeňským kolařům nabídnout,“ uvedla.

Program

Po nových stezkách v Plzni

  • V 10 hod ze Škoda sport parku, sraz v 9.45 hod pod lezeckou stěnou

Chcete-li poznat, co bylo pro cyklisty v Plzni v posledních cca dvou letech vybudováno, vydejte se na kole na prohlídku jednotlivých stezek, lávek i cykloobousměrek, které v Plzni v posledních letech „vyrostly“.  S novými úseky stezek, jejich návazností i dalšími opatřeními seznámí cyklisty cykloprůvodkyně Radka Žáková.

Junior bike park aneb „pumptrack I“

  • 10-18 hod Škoda sport park

Dřevěné lávky vytvářející umělé terénní vlny či jiné nerovnosti a zatáčky vytvářejí tréninkovou trať pro malé i velké, kteří se chtějí naučit ovládat své kolo i na nerovném terénu. Zajišťuje Cyklistický klub Sport Beran Chrást.

„Pumptrack II“

  • 10-18 hod Papírna

Skládací kovová dráha vytváří jednolitou trať pro kola, ale i skateboardy. Sofistikovanější a náročnější provedení pro zkušenější kolaře.

Cykloinfocentrum pro závodníky

  • 10-18 hod Škoda sport park

Pro děti, mládež, ale i jejich rodiče a prarodiče budou u dřevěné cyklodráhy k dispozici zájemcům zástupci sportovních cykloklubů, kteří rádi poradí, jak a kde nastartovat závodní kariéru.

Stopovačka na kole „Kolmo za pohádkou“

  • 10-13 hod ze Škoda sport parku

Na Vodníka, Rusalku, Jezinky či Čerta se mohou těšit děti, které se s tátou, mámou nebo dědečkem či babičkou chtějí vydat na zábavnou stopovačku na kole. Čeká je tři až šst kilometrů dlouhá trať se zastávkami 
u Čerta a u Vodníka a několik úkolů, které musí zvládnout, aby se dostaly do cíle. Vhodné pro děti od 6 do 12 let.

Malá škola jízdy v terénu

  • 10-18 hod Škoda sport park

Pro běžné cyklisty je připravena malá škola jízdy v terénu, která je naučí, jak se bezpečně pohybovat v nerovném terénu, například na rozbitých cestách, pěšinách s kořeny či prudkých klesáních a stoupáních. Ale také naučí, jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem. Zajišťuje skupina bikerů pod záštitou České mountainbikové asociace (ČEMBA).

Cyklodílna

  • 10-18 hod Škoda sport park

Potřebujete drobnou opravu vašeho dvoukolého miláčka, ale nevíte si s ní rady? Přijeďte s ním poznat členy iniciativy Plzeň na kole do cyklodílny. Tam vám kolo nejen opraví, ale třeba vás i naučí, jak na to. Zajišťuje iniciativa Plzeň na kole.

Bikesharing

  • 10-18 hod Škoda sport park

Už jste viděli někde na ulici v Plzni zamknuté bikesharingové kolo? Přemýšleli jste, jak si ho půjčit a kolik to stojí? Zeptejte se na to. Zajišťuje Kolem Plzně.

Cykloinfocentrum

  • 10-18 hod Škoda sport park

Chcete poradit, jak se dostat z jednoho místa v Plzni do jiného nejlépe na kole? Chcete nejkratší nebo nejbezpečnější cestu? Poradíme vám nad mapou. Nejen s cestou.  Zajišťuje Spolek Plzeňsko na kole.

Evidence jízdních kol

  • 10-15 hod Štruncovy sady

Městská policie zaeviduje kolo do evidenčního systému za předpokladu, že jízdní kolo bude evidováno jeho vlastníkem, jenž se prokáže občanským průkazem. Cyklista by měl mít při evidenci doklady o nabytí kola do vlastnictví nebo případně čestné prohlášení o jeho nabytí. Další důležitá věc je, že jízdní kolo musí být před vlastním značením čisté a suché, aby mohlo označení proběhnout dle technických požadavků. Pro děti bude připraven skákací hrad.

Slosování registračních lístků a cykloexhibice Pepy Bigase

  • od 17 hod Škoda sport park

Každý účastník, který se registruje a zúčastní se s kolem aspoň jedné akce, což mu organizátoři stvrdí razítkem do registračního listu účastníka, může získat od organizátorů malý dárek. Registrační kartičky budou před začátkem exhibice slosovány a několik účastníků získá cyklistické ceny. Zcela nová BikeTrial a Parkour SHOW, v níž se představí přeborník ČR Josef Bigi Bigas za řídítky speciálního biketrialového kola a předvede dechberoucí skoky na překážkách ve výšce více než dva metry. Součástí BikeTrial show je i sport Parkour v podání Jakuba Hlinky, který ukáže překonávání překážek saltem, a to ve všech možných variantách.

Zdravý bufet

  • 10-18 hod Škoda sport park

K akci podporující zdravý pohyb patří také zdravé občerstvení. Bagety či tousty z projektu Zdravá svačina, domácí mošty, ale třeba i kusové ovoce (jablko, banán) nabídne zdravý bufet. Zajišťuje jej KAČABA, jež zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním.

 

 

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]