ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

"Rio v Plzni" je největší letošní projekt pro veřejnost v oblasti sportu, říká radní Michal Dvořák

REDAKCE

Místo, kde se lidé potkají a stráví i celý den, popovídají si se známými sportovci, děti si na vlastní kůži vyzkouší řadu sportovních odvětví a získají informace o náborech do plzeňských či regionálních klubů, společné fandění při velkoplošných projekcích z olympijských her, soutěže, koncerty a spousta dalších lákadel. Tak má vypadat unikátní fanzóna "Rio v Plzni", která ve městě ožije během letošních letních olympijských her v brazilském Rio de Janeiru.

"Bude to největší sportovní akce pro veřejnost v letošním roce," říká plzeňský radní pro sport a podporu podnikání Michal Dvořák. "V Plzni s nadsázkou vyroste malá olympijská vesnice. Tahle akce má i celostátní rozměr. Hlavní fanzóna vyroste na Lipně, další budou v Ostravě a v Pardubicích. Vše se děje za podpory Českého olympijského výboru a my na organizaci úzce spolupracuje také s Plzeňským krajem, bez jehož pomoci by to zrealizovat nešlo," doplňuje Dvořák.

Olympijské hry v jižní Americe potrvají od 5. do 21. srpna 2016. Po celé toto období bude fungovat i "Rio v Plzni"?
Přesně tak. Potrvá 17 dnů, po dobu olympiády. Zatím není jisté, kde vyroste hlavní stánek, momentálně se řeší tři až čtyři lokality. Ale nebude to výhradně o jednom prostoru, duch olympiády by měl být poznat třeba i u Boleveckého rybníka, v Borském parku či doudleveckém Škoda parku. Chystáme také charitativní akci "9800 kilometrů do Ria". To je vzdálenost z Plzně do brazilské metropole a my si přejeme, aby ji ve fanzoně zvládlo na speciálních rotopedech ujet během olympiády 500 dobrovolníků včetně známých osobností. S tím, že výtěžek půjde na dobročinné účely.

Co dalšího ještě "olympijská vesnička" v Plzni nabídne?
Děti si budou moci vyzkoušet na vlastní kůži celou řadu sportů. Chceme, aby na ně dýchla atmosféra olympiády, budou soutěžit, místo akreditace dostanou plastovou medaili. Pro plzeňské kluby to zároveň bude ideální šance prezentovat svou činnost, informovat děti a jejich rodiče o náborech. To je pro mě hlavní motiv - rozhýbat Plzeň. V plánu jsou autogramiády bývalých olympioniků a sportovních osobností, exhibiční tenisový turnaj, hodláme představit kompletní paralympijský tým pro Rio. Lidé dostanou šanci poznat zázemí různých plzeňských sportovišť, poznají tak třeba kabiny fotbalistů Viktorie či hokejistů Škody. A připravené budou i velkoprojekce přímo z Ria. Vstup bude samozřejmě zdarma.

Půjde čistě o plzeňskou akci?
Ne, plánujeme také jednodenní akce, výjezdy do dalších měst v kraji. Do Stříbra, Domažlic, Klatov a dalších. Na náměstí či na vybraných sportovištích by se po celý den konaly sportovní soutěže, autogramiády, nábory...

"Rio v Plzni" bude největší letošní akcí města směrem ke sportu. Jaké chystáte další projekty?
Je jich celá řada. Už na 17. dubna jsme ve spolupráci s Radkou Žákovou připravili cyklojízdu pro rodiny s dětmi na 15 a 35 kilometrů. Poprvé v historii chystáme ve spolupráci s Nadací sportující mládeže sportovní hry pro mateřské školky, které se uskuteční 18. května na atletickém stadionu. V červnu pak Plzeň uspořádá mistrovství České republiky v triatlonu. Na tom se významnou měrou podílí Jan Řehula, bronzový medailista z olympiády v Sydney 2000, západočeský rodák a dnes šéftrenér české triatlonové reprezentace. Šampionát potrvá tři dny, jeho součástí budou i nenáročný veřejný triatlon, dětský triatlon, běh rodičů s dětmi i závody koloběžek. Na městském atletickém stadionu se v polovině června budou konat také sportovní hry po postižené a sociálně slabší spoluobčany. Za tím vším je rok tvrdé práce a lobbování a jsem rád, že už je vše potvrzené. Co se týká výhledu do příštích let, například v roce 2018 se v Plzni uskuteční mistrovství Evropy v paralukostřelbě.

Řada sportovišť a sportovních zázemí na území Plzně je už v havarijním stavu. Je šance, že by šly v brzké době investice i tímto směrem?
Připravujeme desetimilionový grant, v jehož rámci by mohly neziskové sportovní organizace žádat o peníze na opravy sportovní infrastruktury. Finančně by měly přispět i jednotlivé městské obvody, za což jim patří dík. Věřím, že se to podaří prosadit, aby mohl být grant vypsaný ještě letos. Zejména spousta tělocvičen a jejich zázemí je momentálně v Plzni opravdu ve špatném stavu.

Deset milionů není nízká částka, nicméně kolik peněz by bylo potřeba, aby se opravilo všechno?
Minimálně desetkrát tolik. Alespoň podle toho, co jsem měl možnost vidět a posoudit. Kolikrát ani není problém s budovou jako takovou, ale peníze nezbývají na materiální vybavení. Venkovní sportoviště jsou relativně v dobrém stavu, ale v Plzni je stále nedostatek míst, kde může veřejnost sportovat. V tomto směru by mohl přispět areál Prokopávka, který opět patří městu a tam by mohla vyrůst krásná sportoviště.

Co konkrétně?
Je to podle mě úžasná lokalita, kde se dá vybudovat celá sportovně-relaxační zóna pro veřejnost. Projekt zatím žádný zadaný není. Je především třeba zrevatilizovat sportovní halu, ubytovnu i stávající sportoviště. V mých představách ale je, aby se součástí areálu stala v budoucnu třeba i další dráha na in-line, kurty na plážový volejbal, hřiště na házenou, basketbal, šplhací lana a další streetová hřiště.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]