ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Mám filozofii, ze které neustoupím, říká trenér Viktorie Roman Pivarník

REDAKCE

Prosincový domácí zápas základní skupiny Evropské ligy s Austrií Vídeň, v němž Viktoria předvedla senzační obrat z 0:2 na 3:2, završil půlrok Romana Pivarníka v roli hlavního trenéra fotbalové Plzeň. A že byl pro 49letého rodáka ze slovenských Piešťan hodně hektický. Od konce července odkoučoval 27 zápasů, to je větší porce, než mají špičkové evropské kluby. V Evropské lize se sice Pivarníkovi nepodařilo tým dostat do jarní, vyřazovací fáze této klubové soutěže, ale v domácí lize úřadující mistr válí a zimuje na první příčce tabulky.

„Z mojí strany vidím jen samá pozitiva. Škoda Evropské ligy, kde se nám tolik nedařilo. Vynahradili jsme si to ovšem v lize. Z mého prvního půlroku v Plzni jsem nadšený," prohlásil někdejší obránce či záložník, který jako hráč nejvýraznější stopu zanechal v pražské Dukle, Olomouci a rakouském Rapidu Vídeň. I trenérský "rejstřík" Romana Pivarníka už je hodně bohatý, kromě Česka koučoval i na rodném Slovensku, ale také v Rakousku či Saúdské Arábii. Je synovcem mistra Evropy z roku 1976 Jána Pivarníka, po rozdělení Československa si vybral české občanství.

Splnil půlrok v Plzni vaše očekávání?
Ve Viktorce je kvalitní kádr, tomu odpovídají také výborné tréninkové podmínky a pracuje tady velice profesionální management, který je velice komunikativní. Jsem nadšený, vrátil jsem se do podmínek, které jsem poznal jako hráč, především v Rapidu. Jako trenér jsem v Česku roky pracoval ve skromných podmínkách, teď je to něco odlišného. A hráči přistupovali k tréninkovému procesu i životosprávě dobře.

Snažil jste se je mít hodně na očích?
Po každém utkání jsme chodili na hotel, hráči měli společnou večeři a dobře se vyspali. I ráno jsme měli všichni snídani, regenerační nebo klasický trénink a pak už se chystali na další zápas. Máme výborný tým, s tím jsem velice spokojený. Dokázali jsme se během podzimní části sezony vypořádat i se změnami v kádru, což nebylo vůbec jednoduché. Šlo o vynikající hráče, kteří pro Plzeň odvedli kvantum práce a měli mimořádné úspěchy. Ale roky nezastavíme. A prosazovat se začali jiní.

Kdo z hráčů vás na podzim nejvíce potěšil?
Těch je víc. Rodí se nové hvězdy, Michael Krmenčík hraje skvěle, stejně tak Jakub Hromada nebo Aleš Matějů, kteří mají za sebou i přes svůj věk už velkou porci zápasů v dospělém fotbale. Ale musím vyzdvihnout řadu dalších. Když jsme měli obranu pohromadě, celá ta osa Řezník, Hejda, Hubník a Limberský hrála skvěle. V záloze Petržela prokazoval fantastickou formu,  Hrošovský se dokázal vrátit po nepříjemném zranění, na levé straně se dařilo Zemanovi, v závěru šel herně nahoru i Kovařík. Oceňuji každého hráče. Třeba Marek Bakoš odvedl obrovské penzum práce na to, jak málo minut odehrál. Honza Kopic měl vynikající začátek sezony, pak ho přibrzdilo vyloučení a zranění.  Nechci na nikoho zapomenout.

Jak bylo složité týmu vštípit vaši herní filozofii?
V Plzni je hodně náročné prostředí a očekávají se výsledky. Ale já mám filozofii, ze které nechci ustoupit a kterou jsem prosazoval i v klubech, kde se pracovalo ve výrazně skromnějších podmínkách než ve Viktorce. Pro mě je jeden z nejdůležitějších atributů hry, abychom byli dominantní na míči. To vyžaduji a na tom stavím. Postupně jsme se v tom v Plzni zlepšovali a chceme se posouvat dál. Budovat naši hru, hledat skulinky v obranách soupeře, zdokonalovat se.

Je hodně těžké vybrat základní sestavu v tak širokém kádru? Třeba útočník Michal Ďuriš dal najevo, že není spokojený s prostorem, který na podzim dostával.
Já jsem sám jako hráč zažil, jak musíte být trpělivý. Je tady spousta reprezentantů. Každý hráč z tohoto kádru patří do základní sestavy, jenže hrát může jen jedenáct lidí. Musíte hráče přesvědčovat, aby vydrželi. Když chcete být úspěšný, potřebujete kádr široký. Před pár lety to Viktorka odehrávala na jedenáct dvanáct fotbalistů. My se snažíme víc rotovat, zápasů bylo hodně, chtěli jsme se vyhnout zraněním. Ale nesmí to být na úkor souhry, zažité kombinace. Od hráčů vyžaduji, aby na tréninku makali naplno. Měl jsem během podzimu několik pohovorů, aby byli vždy nachystaní na maximum. Ale zároveň vím, že je to složité. Konkurence by měla pomoci, ale působí i negativně, když cítíte tlak na svém postu. To vím. A jako trenér se snažím vždy vybrat hráče, kteří se v danou chvíli a proti konkrétnímu soupeři jeví nejlépe. To musí respektovat.

Přezimujete na čele tabulky, druhá Slavia ztrácí jeden bod, třetí Sparta čtyři, navíc máte k dobru odložený zápas na hřišti Bohemians 1905. Koho považujete za největšího rivala v boji o titul?
Samozřejmě Slavia a Sparta jsou naši největší konkurenti. A za nimi číhá Zlín. Klobouk dolů před ním, jak odehrál celý podzim.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]