ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Díky Viktorce jsem procestoval celou Evropu, říká věrný fanoušek Kalina

REDAKCE

Jedenáct osobností Plzeňského kraje, jedenáct výjimečných osudů. Fotbalová Viktoria Plzeň v nedávném domácím duelu proti Bohemians 1905 při speciální charitativní akci vzdala hold vybraným hrdinům z regionu. Do utkání hráči nastoupili se jmenovkami těchto lidí, na hřišti se tak Hubník, Limberský, Kolář, Ďuriš a další proháněli pod jmény Svěrák, Krosnař či Svoboda, k vidění byly dokonce i dvě ženy - Helena Hájková a Věra Romová. Povedenou akci podtrhla výhra Viktorie 2:0, kterou dvěma góly zařídil kanonýr Michal Ďuriš.

Osudy všech jedenácti osobností si můžete přečíst na internetových stránkách www.fcviktoria.cz. My jsme vybrali příběh letos 74letého věrného fanouška plzeňského fotbalového klubu Jana Kaliny. Ten za uplynulých 35 let nevynechal téměř jediný zápas Viktorie, za týmem cestuje i po celém kontinentu při utkáních v evropských pohárech. "Na stadion ve Štruncových sadech jsem začal chodit pravidelně od podzimu roku 1980, kdy jsme se přestěhovali do Plzně," říká Jan Kalina.

Vzpomenete si ještě na první fotbalový zápas, který jste v Plzni viděl na vlastní oči?
Tak to už ne, jméno soupeře si určitě nevybavím. Ale všichni letití fanoušci Viktorky si dobře pamatují, že tehdy se neustále bojovalo o samotnou účast v nejvyšší soutěži, jednou jsme byli v první lize, pak zase přišel sestup. Ale i na druhou ligu jsem chodil pravidelně. Je pravda, že v té době nikdo nevěřil, že Plzeň se může dostat na tak vysokou úroveň, kde je dnes.

Za tu dobu jste nevynechal téměř žádné utkání Viktorie. Které vám vlastně uniklo?
Doma jsem sjezdil všechny zápasy v lize i v evropských pohárech. Vlastně jsem naživo neviděl jediný, který se hrál v Tbilisi s Metalurgem Rustavi. To bylo v předkole Evropské ligy. Pozdě jsem si požádal o vízum a už jsem ho nedostal. Přitom vše bylo nachystané, měl jsem letenku, ale kvůli vlastní hlouposti jsem odcestovat nemohl.

Cestovaní za plzeňským klubem pro vás musí být hodně finančně náročné.
Pracoval jsem celý život na dráze, takže můžu zdarma cestovat vlakem i v zahraničí. To je výhoda. Kam šlo dojet vlakem, tam jsem se dostal. Kam ne, tam jsem musel letadlem. Nějaké peníze jsme naštěstí měli našetřené a musím poděkovat manželce, která mi výjezdy toleruje. Sama sportovala, byla brankářkou v házené, sport má ráda. Syn mi pro změnu pomáhá shánět letenky. Třeba před zápasem s CSKA Moskva, které se na poslední chvíli přesunulo do Petrohradu, jsem měl štěstí, jinak bych skončil v Moskvě. Synovi se ale na poslední chvíli podařilo sehnat letenku.

Kde se vám při pohárových výjezdech líbilo nejvíce?
Díky Viktorce jsem projel doslova celou Evropu a viděl jsem spoustu krásných míst. Líbilo se mi třeba v Pompejích nebo na Vesuvu, za Plzní jsem byl i na soustředění na Maltě, kam bych se jinak také nepodíval. Zážitků je opravdu hodně.

Co by se muselo stát, abyste ligový zápas Viktorie vynechal?
To si nedokážu představit. Nemoci i nějaké bolístky překousnu. Zápasy Viktorky budu navštěvovat, dokud to jen půjde. Ale neberu to tak, že jsem něčím výjimečný. Jsem prostě jen jeden věrný fanoušek z mnoha, které Plzeň má.

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]