ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Cykloden pro každého opět otevře cyklistickou sezonu v Plzni

REDAKCE

Již podruhé chce město Plzeň tuto neděli oficiálně zahájit cyklistickou sezonu. Na akci, jež cílí na různé skupiny cyklistů, připravilo spolu s cyklistickými neziskovými organizacemi i sportovními cyklokluby pestrý program. Cykloden se uskuteční 23. dubna ve Škoda sport parku, v Papírně a ve Štruncových sadech od 10 do 17 hodin. Cyklisté mohou z těchto míst vyjet na kole k nově vybudovaným cyklostezkám, vyzkoušet si jízdu zručnosti, naučit se lépe ovládat své kolo v terénu, s dětmi se vydat na stopovačku, naučí se jednoduché opravy bicyklu, mohou vyzkoušet koloběžku. Program je určen všem, kteří přijedou na kole.

„Akce je jak pro rodiče či prarodiče s dětmi na kolech, tak i pro dospělé, kterým chceme ukázat, že v Plzni je hodně stezek, po kterých mohou jezdit bezpečně nejen oni sami, ale i jejich děti. Chceme dostat na kola všechny generace Plzeňanů,“ popsal hlavní cíl Cyklodne radní pro oblast sportu Michal Dvořák.

Cykloden nabídne aktivity na kole i koloběžkách. Školákům například stopovačku na kole a možnost projet se po dřevěných lávkách junior bike parku, na kterém trénují malí cyklisté techniku jízdy v nerovném terénu. Jízdu po dřevěných lávkách si mohou ve Škoda sport parku vyzkoušet i dospělí. Jízda na kovovém „pumptracku“ bude čekat na ty zkušenější v Papírně. Správnému ovládání svého kola se mohou cyklisté naučit přímo na trati v lesoparku Homolka pod dohledem instruktorů. „Malá škola jízdy v terénu učí běžné cyklisty, jak se bezpečně pohybovat třeba na rozbitých cestách či jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem. Techniku jízdy na kole si tím mohou zlepšit i dospělí, zejména ti, kteří si kolo pořídili v pozdějším věku a při jízdě přes kořeny se cítí nejistí,“ uvedla Radka Žáková, jež se podílí na přípravě programu. S ní se mohou zájemci vydat v 10 hodin na prohlídku nových cyklostezek v Plzni, kde se také dozvědí, kudy se po městě na kole bezpečně pohybovat, aby se vyhnuli frekventovaným komunikacím a nebezpečným místům. Odpoledne si lidé mohou nechat ve Štruncových sadech zdarma zaregistrovat kolo městskou policií, předložit musí doklad o jeho koupi a občanský průkaz.

Cyklisté se mezi jednotlivými stanovišti, tedy Škoda sport parkem, Papírnou a Štruncovými sady mohou pohodlně pohybovat po stezce podél řeky Radbuzy, která patří k nejstarším cyklostezkám v Plzni. „Účastnický lístek je slosovatelný a tak bude moci každý, kdo přijede na kole a zúčastní se aspoň jedné akce, získat před závěrečnou cykloexhibicí malý dárek,“ doplnila Radka Žáková.

Na programu se aktivně podílí i neziskové organizace, jako jsou Spolek Plzeňsko na kole, který bude ve Škoda sport parku provozovat cykloinfocentrum, ČEMBA, která zaštítila malou školu jízdy v terénu, a spolek Plzeň na kole, který bude mít ve Škoda sport parku cyklodílnu. K dispozici bude i cykloinfocentrum pro závodníky, které připravili cyklistické oddíly z Chrástu a Přeštic, jejichž zástupci poskytnou zájemcům o závodní cyklistiku potřebné informace. Ve Štruncových sadech Městská policie Plzeň připraví pro děti skákací hrad.

„Chceme-li dostat lidi na kola ve městě, musíme se zaměřit na ty, co už na kole jezdí, ale zatím jej chápou spíš jako sportovní náčiní než jako dopravní prostředek. Právě z těchto rekreačních cyklistů se stávají cyklisté dopravní, kteří kolo používají denně pro cesty do školy či do zaměstnání. Těch bychom v Plzni uvítali více. Přitom kolo umožňuje jízdu od dveří ke dveřím a přesuny hlavně na kratší vzdálenosti zrychluje. A to mnozí v letech 2017 až 2018 ocení, protože rekonstrukce mostu generála Pattona a Mikulášské ulice, která je součástí rekonstrukce železničního uzlu Plzeň má negativní dopad jak do individuální dopravy autem, tak do městské hromadné dopravy,“ řekl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Podle plzeňské cykloprůvodkyně a editorky portálu plzenskonakole.cz Radky Žákové bude letošní rok pro cyklistickou dopravu v Plzni klíčový. „Opravy mostů zpomalí průjezd aut městem, jízda na kole bude oproti jízdě autem časově výrazně výhodnější, očekávám tedy, že hlavně v letních měsících mnozí rádi sednou na kolo i proto, aby dojeli do města za prací či za zábavou rychleji. Na letošním Cyklodni mohou k jízdám po městě načerpat potřebné informace,“ uvedla.

Text: Eva Barborková

 

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]