ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Chci předávat zkušenosti dál, plánuje biker a trenér Milan Spěšný

REDAKCE

V terénu vynikal elegantní, technickou jízdou. Léta byl českou jedničkou mezi cyklisty-bikery. V roce 2005 skončil v celkovém hodnocení Světového poháru na 14. příčce, v jednom z dílů v Brazílii dojel šestý, což byl tehdy nejlepší český výsledek v prestižním seriálu. Životní výkon předvedl v roce 2009 v Holandsku, kde na evropském šampionátu obsadil šestou pozici. Teď Plzeňan Milan Spěšný předává bohaté zkušenosti svým následovníkům. V roce 2013 založil bikovou školu pro děti i dospělé pod názvem MS Bike Academy, která si rychle našla své místo v cyklistickém světě. Ostatně, o nadějích v sedle horských kol, jakými jsou Spěšného dcera Simona, Štěpán Krula či Martin Pešťák, určitě ještě uslyšíme.

„Na dráhu trenéra jsem se dal už v roce 2009, přestože dál mě baví i závodit. Chtěl jsem zkušenosti, které jsem za svou kariéru nasbíral, předávat dál a podílet se na výchově nových talentů. Na začátku nás byla malá skupinka závodníků od žáčků po dospělé. Dnes klub čítá okolo šedesáti členů,“ vypočítává Spěšný, letošní čtyřicátník. Mimochodem, jeden z jeho prvních svěřenců ještě předtím, než založil vlastní stáj - juniorský mistr světa Ondřej Cink, to právě pod Spěšného vedením dotáhl na svou premiérovou olympiádu v Londýně v roce 2012.

Jaký je hlavní cíl vaší cyklistické akademie. Vychovat nové reprezentanty?
Je to rozdělené. Věnujeme se jak cyklistům, kteří se chtějí věnovat profi-závodění, tak amatérským jezdcům. Chodí k nám děti od pěti let. Máme kvalitní instruktory, atraktivní tréninky. Naším cílem je hlavně mladé přilákat ke sportu. Nejde jen o cyklistiku, snažíme se o komplexní rozvoj a co nejzábavnější formou.

Co si pod tím představit?
Cyklistické tréninky se konají dvakrát týdně, pokaždé zhruba dvě hodiny. Zároveň pořádáme pravidelné kempy a tábory. V zimě jsou to například tři akce na horách s lyžováním a hrami, organizujeme i jarní soustředění v Toskánsku v Itálii a v létě dva kempy u nás. Pro ty starší cyklisty ve známém areálu v Novém Městě. A nedílnou součástí tréninků jsou i korigující cvičení, rozvoj kompletního svalového systému.

Věnujete se jen cyklistům na horských kolech?
Nejen jim. Závodíme i na silnici, v cyklokrosu nebo enduru, což je poměrně mladá cyklistická disciplína po vzoru obdobných soutěží na motorkách. Máme to rozdělené. MS Bike Academy se soustředí na činnost s malými dětmi, startují na menších, regionálních závodech, jde o všeobecnou aktivitu. A pak jsou tu nadějní závodníci pod hlavičkou MSBA Racing. S nimi objíždíme prestižnější závody, například Český pohár MTB, ale také akce v Rakousku či Německu. V minulém roce jsme byli například nejúspěšnějším týmem regionálního seriálu horských kol Becker cup, kde jsme ovládli hned pět kategorií a vyhráli i soutěž družstev. Pro mě je to fajn pocit vidět, jak se mladí zlepšují, řada z nich má potenciál i pro závody na dráze nebo na silnici.

Pořád se na startech některých závodů objevujete jako aktivní cyklista. Stále vás baví rvát se o prvenství?
Samozřejmě. Však jsem byl také pěkně naštvaný, když jsem v Becker cupu obsadil v kategorii třicátníku až druhé místo za Láďou Pakandlem z Líní! (směje se) Na technických tratích ještě stíhám, ale když jde jen o výkonnost, už to není na vrcholové úrovni. A pak to mám doma od dcery Simonky pěkně na talíři…

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]