ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit
Plzeň - sportovní přehled

Babí léto v rekordní Plzni

REDAKCE

Hokejista Martin Straka, František Raboň, Jan Škarnitzl, Jan Vastl a celá řada dalších vynikajících českých cyklistů a příznivců horských kol se zúčastnila sobotního závodu Kolo pro život - Plzeňská 50. Vítězství si po dramatickém spurtu vybojoval Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade), který cíl proťal o pouhou jednu setinu vteřiny dříve než druhý Jiří Hudeček (SYMBIO+ Cannondale). V absolutním pořadí žen si opět velmi přesvědčivým způsobem vybojovala zlatou medaili letos fenomenální Anna Šmídová (Nilfisk ALTO pro cycling). 

Všichni účastníci, kteří 19. 9. ráno přijížděli do Plzně, tak trochu s podivem sledovali dobře viditelný smogový mrak nad západočeskou metropolí… Teprve v centru zjistili, že je tu krásně čistý vzduch a ta šedivá deka nad čtvrtým největším městem republiky je mlha vypařující se z řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava. Dopolední chlad velmi rychle vystřídalo nádherné slunečné počasí, takže si bundy mohly svléknout už děti závodící v nejmladších kategoriích seriálu Junior Trophy před polednem. A ideálních 24 stupňů pak vydrželo po celý den. Snad právě proto a díky dobré propagaci místních pořadatelů trhla Plzeňská padesátka účastnický rekord, když se na jednotlivé trasy přihlásilo o téměř 500 bikerů víc než loni. 

Ještě než v 11:30 odstartovalo z náměstí Republiky v centru města 750 bikerů na hlavní 55km trasu, stihnul moderátor Michal Berka předat mikrofon vyhlášenému plzeňskému kliďasovi a pohodáři, jednomu z historicky nejúspěšnějších českých hokejistů, Martinu Strakovi, který všem popřál hezké zážitky na trati. K přání se přidal i cyklista František Raboň ml., který zdůraznil, že si jen přijel užít krásný den na kole.  Pro bikery byla připravená dobře značená, hezká a hravá trať, na které nechyběl prudký výjezd a technický sjezd kopce Krkavec z obou směrů, kořenové pasáže, polosilgletracky i jízda po hrázi rybníka, kde se nenechali ze svého zamyšlení vyrušit místní rybáři.

Od samého začátku až do zhruba 1/3 závodu jela na čele pohromadě poměrně velká skupina favoritů. Z ní se v prvním siglu, ve sjezdu do úzkého lesního úseku u Krkavce vykrystalizovala trojice Matouš Ulman, Jiří Hudeček a Jan Škarnitzl. Posledně jmenovaný po malé kolizi s větví mírně ztratil, a tak si dvojice ze „Spořky“ a „Symbia“ vytvořila malý náskok. Oba jezdci se poctivě střídali bez významných nástupů a ve svižném tempu se přihnali spolu až do cíle. Zde mohli diváci sledovat nervy drásající spurt o nejcennější kov. A také závěrečný skok přes fotobuňku. Bronzovou příčku si vybojoval mladý Jan Rajchart (Česká spořitelna Accolade).

Matouš Ulman: „50 metrů před cílem, za obrubníkem už jsem tušil, že vyhraju, definitivně se rozhodlo až v cílovém špurtu. Čekal jsem, co na mě kluci ze Symbia vymyslí, dnes bylo znát, že tu Pavel (Boudný) nebyl. Musel jsem se spolehnout jen sám na sebe. Taky jsem nečekal, že se s Huďou tak rychle zbavíme ostatních. Asi nám taky trochu pomohlo, že Honza Škarnitzl, Honza Vastl, Martin Stošek a Strožík někde špatně odbočili a museli se vracet…“

O hodinu později než závodníci trasy B odstartovala přímo ze stanového městečka v zázemí kratší trasa na 35 km a Fitness jízda na 13 km. Po té, co byly koridory „odbandážovány“ se bikeři slili v nekonečně dlouhého, barevného a neposedného hada. Podél trati nechyběli fanoušci, kterých přišlo opravdu spousta na start i později do cíle. Vyprovázeli účastníky potleskem a výkřiky „Ahoj, ahoooj!“, „Čau, čau!“ nebo „Go, go!“ a především děti z rodinných týmů jim nadšeně a odhodlaně odpovídaly. Na všech bylo vidět, že se těší na skvělý zážitek z jízdy, včetně paralympionika Michala Starka (Česká spořitelna).

Trať dopoledních závodů dětí se letos přesunula hlouběji do parku před OC Plaza a určitě jí to prospělo. Děti si na kole vychutnaly pestrý terén, delší okruhy a také vynikající atmosféru, kterou spolu s fanoušky za „mlíkem“ KPŽ vykouzlil moderátor Lukáš Beděrka. Už před závodem starší děti pilovaly své jezdecké dovednosti na místních rampách v scate parku a vůbec po celý den měly neskutečně napilno. Doprovodný program v městě piva byl našlapaný k prasknutí. Kromě soutěží v připravených od sponzorů závodu a výukovém stanu První pomoci si spousta z nich vystála menší frontičku u stánku Techmania na jízdu na dvoukolkách Sagway, holky gymnastily v obřím pískovišti beach volejbalového hřiště, hodně účastníků využilo slev do ZOO a Dinoparku a rodiče s nejmenšími vyrazili okouknout i místní obchodní centrum a Plzeňský pivovar. Po zbytek dne mohli všichni ochutnat zmrzlinu a „trdlo“ a využít nabídku velkého počtu stánků v zázemí závodu a také ukořistit podpisy Martina Straky, Michala Dvořáka a Franty Raboně. 

O bezvadné atmosféře na plzeňském závodě se můžete znovu přesvědčit už tuto středu v České televizi, která byla opět s námi i se svým létajícím pavoukem - dronem. Tak si nezapomeňte 23. 9. zapnout kanál ČT Sport! Zatím to vypadá na 14:50. Čas ještě upřesníme na facebooku KPŽ.

Text: Zorka Čermáková

Foto: Miloš Lubas 

 

Více informací na stránkách http://www.kolopro.cz

 

Nový příspěvek

Pro přidání příspěvku se musíš nejdřív přihlásit nebo zaregistrovat

ODEBÍRAT ČLÁNKY E-MAILEM

Pravidelný přísun informací o sportování v Plzni

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]