ZAVŘÍT
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
TRENÉŘI
a instruktoři
VÝHODY
na sportování
23% lidí nemá s kým sportovat
Jak ti pomůže SportCentral?
Prohlédni si, kdo hledá kamarády
Uveď, koho hledáš ty
Domluvte se, kdy a kde se potkáte
Sportujte společně
Zorganizuj svůj tým nebo partu
Jak ti pomůže SportCentral?
Komunikace mezi členy
Organizace tréninků, zápasů,...
Nábor nových členů
Místo pro fotky, dokumenty,...
Rezervace a výběr sportoviště bez námahy?
Zkus SportCentral.
Největší přehled sportovišť v ČR
Rezervuj svou aktivitu snadno, rychle a zdarma
Získej slevy a výhody
Vše zařídíš na jednom místě
Zjisti, co se koná ve tvém okolí
Jak ti pomůže SportCentral?
Vybírej ze stovek sportovních akcí
Turnaje, závody, tréninky a další
900 a více sportů
Zorganizuj i svoji vlastní událost
Vyber si svého trenéra
Jak ti pomůže SportCentral?
Sportuj pod zkušeným vedením
Trenéři, instruktoři, cvičitelé
Zjisti, s kým cvičí kamarádi
Objednej se
Přihlásit Registrovat
Přidat
Hledat
PARŤÁCI
na sportování
SKUPINY
týmy, kluby
SPORTOVIŠTĚ
největší český katalog
UDÁLOSTI
tréninky, turnaje
VÝHODY
na sportování
TRENÉŘI
a instruktoři

MAGAZÍN TV O nás
Odhlásit

Sportovní klub Radbuza Plzeň

1 členů | KLUB | Plzeň Hledáme...

Košařův memoriál opět s Honzou Kutilem a s novými rekordy.

21.5.2016

Sportovní klub Radbuza Plzeň, z.s., který má za sebou stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911), pořádal ve svém plaveckém bazénu v Kozinově ulici v sobotu 14. května 2016 jedinečné a tradiční závody: 64. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 metrů prsa) s populárními štafetami (4x 50metrů prsa žen a mužů).

Závody v deset hodin zahájila prezidentka klubu, paní Lenka Kohoutová.

Zažili jsme VELKOU radost! Mezi žačkami jsme měli „želízko v ohni“ v podobě Michaely Maříkové, která se po těžkém boji umístila na moc pěkném třetím místě s celkovým počtem 1.298 bodů. Po první disciplíně byla čtvrtá, a i když v druhé části závodu zaplavala pátý čas, i tak si stále držela průběžné čtvrté místo.

Závěr měla Míša famózní, v cíli dvoustovky byla druhá, což jí zajistilo již zmiňované celkové třetí místo.

„Je to můj nový osobní rekord = 2:55,16 =. Plavalo se mi snadno a lehce, když jsem viděla čas na světelné tabuli, tak jsem tomu vůbec nechtěla věřit“, uvedla Maříková.

Děkujeme Ti, Míšo a přejeme Ti další zlepšení, jehož vrchol nechť se u Tebe dostaví na Letním mistrovství.

Společně s Maříkovou byla třetí Alena Švábková z PK Slávie VŠ Plzeň (dále jen SlPl) a její oddílová kolegyně Štěpánka Kopejtková byla druhá (1.386 bodů). Jasnou vítězkou celého trojboje se stala Laura Horkayová (1.626 bodů) z Pelhřimova, která měla všechny časy nejrychlejší.

Po roční odmlce byl opět favoritem závodů Jan Kutil (SlPl), již trojnásobný vítěz kategorie mužů (2.144 bodů) a dosavadní držitel rekordů na všech tratích.

Všechno se maže!

Honza zaplaval ve všech třech tratích nové rekordy.

Padesát metrů prsa vylepšil na hodnotu 0:28,83.

Dvojnásobná distance má rekordní čas 1:01,34 a nejdelší úsek 2:13,98.

Za tyto prvotřídní výkony dostal ručně dělané keramické plakety.

Děkujeme Ti, Honzo, za Tvé osobní vylepšení rekordů Košařova memoriálu.

Stříbrnou medaili získal Martin Bejček z Bohemians Praha (dále jen Boh) a bronzovou medaili dostal Martin Dřevínek z Lokomotivy Beroun. Nejstaršími závodníky byli plavci plzeňské Slávie Jan Dobrý (1949) a Petr Buble (1946). Sedmé místo obsadil Václav Čermák z SK Radbuza, pro něhož jsou prsa doplňkem.

V kategorii žáků (ročník narození 2002 – 2006) potrápil favority domácí závodník Matěj Franěk, který byl účastníkem nejrychlejších rozplaveb a obsadil celkové čtvrté místo v nových osobních rekordech. Ve sprintu to pro Matěje bylo nejzajímavější, protože časem 0:36,76 ho od třetího Tomáše Kůželky (SlPl) dělilo jen devět setin vteřiny. Sto metrovou a dvou set metrovou trať zaplaval Kůželka tak, že to pro něj byl vždy třetí čas závodu a tedy i celkové třetí místo (995 bodů). První příčku na stupních vítězů získal Kristián Balon (SK Žatec) se ziskem 1.151 bodů, druhý byl Jan Lizec (Spartak Hořovice), který si za své výkony zasloužil 1.075 bodů.

Nejlepší z žen byla Karolína Marešová (Boh), která celým trojbojem proplavala nejrychleji s celkovým ziskem 1.803 bodů. Alena Hampejsová z plaveckého klubu Mariánské Lázně (dále jen PKML), která loni tuto kategorii vyhrála, se musela sklonit před výkony Marešové. Její druhé příčce tak náleží 1.482 bodů. Do pořadí na stupních vítězů promluvila Barbora Blovská (PKML), která loni získala bronzovou medaili v kategorii žaček. I když ve sprintu obsadila páté místo, tak sto metrovou a dvou set metrovou distanci si již pohlídala třetím časem. Markéta Vaicová z domácího klubu SK Radbuza se blýskla dílčím třetím místem z padesátky. Její oddílová kolegyně, Eliška Marková, byla na stovce rychlejší, brala čtvrté místo před Vaicovou, která jí porážku oplatila v dvojnásobně dlouhé disciplíně. V konečném účtování brala Markéta čtvrté místo a Eliška páté.

Jedinou teamovou plaveckou soutěží jsou štafety. Součástí Košařova memoriálu byli již potřetí za sebou. O rekord z Košařova memoriálu se letos postarali plavci z Bohemians Praha časem 2:08,78. Štafeta měla složení Martin Bejček, Tomáš Hrunek, Jakub Chalupa a Tomáš Kozubek. Druzí byli „radbuzáci“ Václav Čermák, Vojtěch Kokoška, Dominik Douša a Matěj Franěk (2:22,43). Třetí místo si časem 2:44,11 zajistili borci Plaveckého klubu sport Česká Lípa.

Mezi ženami si zlaté medaile vybojovala naše děvčata z SK Radbuza časem 2:35,89 ve složení Markéta Vaicová, Eliška Marková, Kateřina Kofroňová a Michaela Maříková.Stříbrné medaile si vyplavala děvčata z plzeňské Slávie a bronzové si závěrečným rychlejším dohmatem o 22 setin vteřiny zasloužili plavkyně Tělovýchovné jednoty Klatovy (čtvrté bylo druhé domácí družstvo).

Co si odvezli za své nejlepší plavecké výkony vítězové?

-          v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie,

-          v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny,

ke kterým každý z oceněných dostal diplom.

A teď POZOR!

Pro vítěze trojboje připravil Městský obvod Plzeň 3 putovní pohár starosty. Pro umístěné na druhém a třetím místě jsou připraveny medaile.

Tímto děkujeme Městskému obvodu Plzeň 3 za podporu těchto závodů a prvnímu místostarostovi, Mgr. Radoslavovi Škardovi (TOP 09), za osobní předání pohárů a medailí.

Závod je pořádán na počest našeho předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen, odsouzen a popraven. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek Českého svazu plaveckých sportů a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Startovalo sto dvacet pět účastníků, z patnácti plaveckých klubů z celé České republiky.

Luboš Ibrmajer, manažer pro vnější vztahy klubu.

Fotogalerie: http://skradbuza.rajce.idnes.cz/64._rocnik_plaveckych_zavodu_Kosaruv_memorial_-_sobota_14._kvetna_2016

 

Stručné informace k panu Antonínovi Košařovi: narodil se 17. prosince 1914 v Plzni, kde pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin. V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého) pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady A. Košař pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen.

Antonín Košař byl odsouzen v Drážďanech k osmi letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili.

 

… čerpáno z knihy Nikdo nebude zapomenut, autora Vojtěcha Laštovky, vydaná v roce 1985.

 

(Když si to tak spočítáte, tak již za čtyři měsíce válka skončila …)

Ahoj, když si u nás vypneš blokování reklam, umožníš poskytovat SportCentral i nadále zdarma. Děkujeme za zvážení :-)[x]